Sunday 23 December 2012

NASI DAGING

ASSALAMU'ALAKUM....

NAK TANYA NI... SAPA ASAL ORANG UTARA HEHE.........
Pernah makan nasi daging tak???/
Sangat sedap kan???
Saya pun mula mengenali nasi daging sejak berkawan ngan suami. Keluarga suami gemar memasak nasi daging menjelang musim perayaan dan kenduri perkahwinan..

Siapa yang makan pasti menjilat jari ditambah dengan air asam..............
Perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh meleleh air liur hehe.

Jom sama-sama kita lihat resepi nasi daging..

NASI DAGING UTARA 


1 kilo daging batang pinang – dipotong sebesar kotak mancis / 
600 gm
1 kilo beras basmathi – bersih dan toskan
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak masak
3 s/b planta
1 tin tomato sup Kimball – boleh ganti dengan sos tomato beberapa sudu besar
3 s/b rempah nasi daging-boleh ganti serbuk kurma
sudu kecil rempah sajira – rempah ni boleh cari kat kedai mamak ..
sedikit gula batu
dan garam secukup rasa
sedikit kismis dan bawang goreng untuk taburan
Bahan tumis :-
4 sekawan – kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan Pelaga
sedikit daun ketumbar – untuk wangikan nasi
3 helai daun pandan
1 batang serai – diketuk
1 labu bawang besar – dikisar
3 ulas bawang putih – dikisar
1 inci halia – dikisar
3 cawan air 

Cara : 

1. Panaskan minyak masak dan masukkan planta
2. Tumis 4 sekawan, daun ketumbar, daun pandan dan halia
3. Masukkan bahan yang dikisar
4. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air,kacau biar wangi
5. Masukkan daging,tomato sup kimball dan air yang telah disukat dengan sukatan beras.
6. Setelah air mendidih, masukan gula batu dan garam secukup rasa dan baru masukkan susu cair
7. Masukkan beras dan kismis. Masak dgn rice cooker untuk nasi masak sekata..
8. Gemburkan nasi…boleh ambil daging yg tertanam dalam nasi untuk dicicah bersama air asam 


Bahan Air Asam

bahan-bahan : 4 orang makan

2 biji bawang merah (dihiris)
1/2 labu bawang besar (dihiris)
1 biji tomato (dihiris dadu)
8-10 biji cili padi (dihiris)
2 biji cili merah (dihiris)
1 cawan air asam jawa (-/+)
sedikit serbuk belacan atau belacan bakar
sedikit garam, gula dan jus limau nipis/kasturi

Cara-cara : satukan semua bahan dan kacau sebati. Hidangkan bersama nasi daging.

* Juga boleh dimakan bersama acar timun, dalca....

Cubalah buat pasti sedap hehe

Posted by NOOR AZILA ASIH






No comments:

Post a Comment