Sunday 9 December 2012

Bahaya Makanan Pedas

Assalamualaikum...

Semalam saya baru balik dari dinner la orang kata....makanan yang disediakan makanan ala-ala barat dan kurang pedas. Masakan Melayu dan India terkenal dengan kepedasannya kerana menggunakan cili atau serbuk cili bersama campuran rempah ratus yang lain. Segala campuran rempah ratus menjadikan sesuatu hidangan yang disediakan pedas dan mungkin membahayakan kesihatan.....

"Makanan pedas"


Sebenarnya pengambilan cili yang lebih sangat membahayakan kesihatan....

Menurut Dr. gastroenterologist dari India yang mengungkap bahaya makanan pedas di laman Tubaah, menyatakan makanan yang pedas boleh menyebabkan:
  • Meningkatkan asid perut: Rasa pedas pada cili di makanan pedas itu sebenarnya berasal dari kombinasi asam. Jika masuk dalam sistem pencernaan, dimana sebenarnya kadar asamnya pun tinggi, maka asam dalam masakan pedas akan menambah jumlah asid di perut.
  • Gangguan perut akut: Peningkatan jumlah asid perut yang drastik, jika berlaku terus-menerus akan mencetuskan gangguan lambung akut di lambung. Gejalanya mual, muntah-muntah, demam, diare, sakit kepala dan muntah.
  • Peradangan: Hal ini adalah kelanjutan dari gangguan lambung akut, yang menyebabkan perut terluka. Luka parah di perut ini membuat nanah muncul dan keluar dari luka tersebut.
  • Sukar tidur atau insomnia: Makanan pedas meningkatkan suhu tubuh dan menyebabkan keluarnya keringat. Ini menyebabkan anda sukar tidur.

Oleh itu, kurangkan pengambilan makanan yang pedas kerana ia memaudaratkan kesihatan...

Selamat beramal.....
Posted By: Wan Nurul Izza Bt. Wan Mokhtar

No comments:

Post a Comment